Vi sjekker fakta

Halde eller Haldde?

Av: Håkon Kristian Haldorsen

Scroll ned

Halde eller Haldde?

Publisert: 9. september 2024

Sist oppdatert: 13. september 2024

Skrevet av: Håkon Kristian Haldorsen

Diskusjonen om hvorvidt det skal skrives «Halde» eller «Haldde» har pågått i mange år, og det er mange følelser knyttet til dette lokale stedsnavnet. Som med mange andre steder i Finnmark, er navnet påvirket av flere språk, som norsk, kvensk og samisk.

Ifølge Språkrådet finnes det ingen historiske kilder som dokumenterer bruken av stavemåten «Haldde» med to d-er. Dette tyder på at formen har oppstått gjennom bruk over tid, uten noe solid grunnlag i skriftlige kilder. På grunn av dette har Språkrådet anbefalt at «Haldde» går ut av bruk.

Likevel har stavemåten med to d-er blitt brukt flittig i bøker, blant annet av anerkjente historikere som Arvid Petterson og fysikkprofessor Alv Egeland. De har ikke nødvendigvis vurdert hvor denne stavemåten stammer fra. Selv Alta Museum har tidligere brukt «Haldde», men de har nå endret praksis og følger offisielle anbefalinger ved å bruke «Halde» med én d.

Gjennom de siste årene har stedsnavn i Finnmark vært under lupen, med involvering fra både Språkrådet, Sametinget og Kartverket. I dag finnes det fire godkjente navn for fjelltoppen: Halde, Vuoranšnjárggaháldi, Háldi og det kanskje mer kjente Sukkertoppen.

Hvilken skrivemåte er riktig?

Kartverket har slått fast at «Halde» er den korrekte norske skrivemåten, mens «Háldi» er den godkjente formen på nordsamisk. «Haldde» er ikke en offisiell stavemåte, hverken på norsk eller samisk. Det nordsamiske ordet «háldi» betyr «skytsånd», og det er sannsynligvis dette ordet som har gitt opphav til stedsnavnet.

I Norsk stadnamnleksikon beskrives «Háldi» som et fjellnavn som brukes flere steder, blant annet i Finnmark og Nord-Finland, og det kan bety både «verneånd» og i noen tilfeller «underjordisk vesen».

Konklusjon

Hvis du vil være korrekt, skal fjellet skrives «Halde». I tillegg kan du bruke de samiske og kvenske alternativene Vuoranšnjárggaháldi, Háldi eller Sukkertoppen, avhengig av hvilken sammenheng du befinner deg i.

Kilder:
Alta Museum
Språkrådet
Sametinget
Store norske leksikon
Norsk stadsnamnleksikon

Vi bruker informasjonskapsler

Vi forstår hvor viktig personvern er for deg, og derfor samler vi kun inn opplysninger som er nødvendige for å tilby en funksjonell og brukervennlig nettside.

Ved å fortsette å bruke nettsiden samtykker du til innhenting av informasjonskapsler (cookies).